Cynamon, bazylia, ziarenka kawy… zapach unoszący się wokół całej przestrzeni sali.. dotyk i radość z doświadczania przyjemności zabawy z przyprawami, ziołami i innymi produktami spożywczymi 🥰
W tak aromatycznym klimacie, dzieci z grupy fioletowej stworzyły pachnącego bałwanka ☃️(zadanie: „Kulinarna sztuka”).
Czy wiecie, że: „Rozpoznawanie zapachów jest najstarszą formą komunikowania się żywych organizmów? Ośrodek mózgowy odpowiedzialny za rozpoznawanie zapachów leży w płacie skroniowym i należy do najstarszych filogenetycznie części mózgu. Receptory zmysłu powonienia znajdują się w błonie śluzowej obu przewodów nosowych. Pobudzone, przesyłają impuls w głąb mózgu, który dociera tam szybciej i bardziej bezpośrednio, niż impulsy nerwowe z innych narządów zmysłu. Organizm może reagować na zapachy bez udziału świadomości.
Powonienie dostarcza dziecku informacji o otaczającym go świecie. Odgrywa ważną rolę w normalizacji wrażeń sensorycznych. Doświadczanie różnych zapachów aktywizuje sporą część mózgu” (www.dzieckokreatywne.pl).
Najnowsze komentarze